Dierenarts

Nico en Noebie
Nico en Noebie

Op de leeftijd dat de meeste jongens brandweerman of piloot willen worden, was het voor Nico de Kruif al duidelijk dat hij dierenarts wilde worden. “Dieren hebben extra zorg nodig, ze kunnen niet praten dus moet je goed leren luisteren”, was zijn overtuiging. Na de middelbare school werd zijn wil om dierenarts te worden sterk op de proef gesteld. Drie keer werd hij uitgeloot voor de studie diergeneeskunde maar de vierde keer lukte het om toegelaten te worden. Na zijn afstuderen vertrok hij naar Engeland waar hij twee jaar in een grote praktijk aan de zuidkust werkte. Onder leiding van ervaren dierenartsen leerde hij de medische kneepjes van het vak, kreeg extra onderricht m.b.t. orthopedische operaties en maakte kennis met het begrip Tender Loving Care. Het was de overtuiging van zijn Engelse collega’s dat liefde, zorg en aandacht uitermate belangrijk zijn bij de genezing van een dier. Daar kon Nico de Kruif zich helemaal in vinden. Eind 1992 keerde hij naar Nederland terug en ging bij dierenkliniek Warande in Schiedam werken. Toen twee jaar later de gelegenheid zich voordeed om deze praktijk over te nemen, nam hij die uitdaging aan. Zijn ideaal was een kleinschalige praktijk met persoonlijke aandacht voor beestjes en baasjes. Betrokkenheid en vakmanschap moesten de pijlers worden van zijn praktijk.

In 2006 werkten er drie parttime dierenartsen en drie assistentes. Ieder met zijn eigen specialiteit maar allemaal met een grote liefde voor dieren. De praktijk draaide goed maar Nico verlangde naar een andere omgeving, naar natuur, rust en ruimte. Toen er een bod op zijn praktijk werd gedaan, hoefde hij en zijn gezin dan ook niet lang na te denken. Zuid- Limburg, met dezelfde natuurlijke schoonheid als het door hun zo gewaardeerde Zuid- Engeland, werd de nieuwe uitdaging.

Nico de Kruif in de praktijk Raar 44
Nico de Kruif in de praktijk Raar 44

Na 14 jaar Randstad streek de praktijk in 2007 neer in het buitengebied van Meerssen op Raar 44. Acht jaar later verhuisde de praktijk naar Kruisstraat 1 in het centrum van Meerssen. Nog steeds zijn betrokkenheid en vakmanschap de pijlers van de praktijk. Het motto van Nico de Kruif staat niet op de gevel geschreven maar wordt dagelijks in de praktijk gebracht: vakmanschap is beterschap.