Na deze superzachte winter staat ons waarschijnlijk een zeer insectenrijke zomer te wachten. De vlooien, teken, luizen en mijten zouden wel eens zeer talrijk kunnen zijn.
Er zijn de laatste jaren nogal wat nieuwe antivlooienmiddelen op de markt verschenen. Ook nu regent het informatie van diverse farmaceutische industrieën over hun nieuwste “revolutionaire” produkten die het vlooienprobleem voor eens en voor altijd uit de wereld zullen helpen.
Vaak betreft het oud nieuws in een nieuw jasje, bijvoorbeeld een nieuwe combinatie van reeds bekende werkzame bestanddelen. Sommige produkten zijn echt nieuw, en van deze produkten weten we simpelweg nog niet hoe goed of slecht ze zullen zijn.
Waar moeten we op letten bij de keus van een goed antivlooienmiddel?
- Wat zijn de werkzame stoffen?
- Is het middel zowel bij de hond als de kat (konijn, cavia, fret) veilig te gebruiken en vanaf welke leeftijd.
- Is het middel ook werkzaam tegen eitjes en larvale stadia in de omgeving van het dier? (cq uw huis)
- Is het middel ook werkzaam tegen teken en mijten? (Dit zijn namelijk geen insecten maar kleine spinnetjes met 8 in plaats van 6 pootjes. Insecticiden zijn niet vanzelfsprekend ook werkzaam tegen spinachtigen)
- Is het middel veilig te gebruiken tijdens dracht en zoogperiode?
- Is het middel niet te belastend voor het milieu?
Aangezien de informatie over deze zaken niet eenvoudig op de verpakking is terug te vinden en deze middelen vaak zeer giftige stoffen bevatten, is het verstandiger om de voorlichting aan de dierenarts over te laten in plaats van deze middelen in de dierenwinkel, supermarkt of het internet te betrekken.
Het is niet toevallig dat we maar enkele merken van de antivlooienmiddelen op voorraad hebben. Een aantal middelen hebben we liever niet omdat bijvoorbeeld de werkzame stof te belastend is voor het milieu. Andere middelen bevatten stoffen die in verband worden gebracht met plotselinge bijensterfte. Een vlooienshampoo zult u bij ons ook niet vinden omdat het middel het probleem niet oplost. Een standaard vlooienband met carbamaten als werkzame stof vinden we prima voor in de stofzuigerzak, om opgezogen vlooien te doden, maar is niet geschikt als anti-vlooienmiddel voor uw huisdier.
De middelen die we in huis hebben (Certifect, Scalibor, Stronghold, Frontline Combo en Advantage voor konijntjes) zijn bewezen werkzaam, veilig, reeds op jonge leeftijd te gebruiken, ook bij dracht en zogen in te zetten, werkzaam tegen teken of mijten en dodelijk voor de eitjes en larven in de omgeving.
Als de berichten gunstig zijn worden Seresto tekenbanden en Activyl + daar wellicht aan toegevoegd.