!!!! – Nieuws – Nieuws – Nieuws – Nieuws – Nieuws – Nieuws – !!!!

Dierenarts de Kruif beschikt sinds 15 april 2017 over een spliksplinternieuw röntgenapparaat met de daarbij horende digitale verwerking van de röntgenfoto’s. In de wandelgangen heet dit ook wel: Digitale Röntgen.

Wat houdt deze vernieuwing in en waarom is dat beter?

In tegenstelling tot het oude röntgenapparaat, is het nieuwe apparaat specifiek gemaakt voor diergeneeskundige doeleinden. Dit houdt in dat het apparaat beschikt over een “instellingenmenu” dat geheel geautomatiseerd zijn werk kan doen. Het instellingenmenu regelt de sluitertijd en de kracht van de röntgenbundel. Wat de dierenarts nog moet doen, is kiezen uit het menu welk lichaamsdeel (bijvoorbeeld de wervelkolom van de nek) op de foto gaat, meten hoe dik het betreffende lichaamsdeel is in cm’s, en zorgen dat het dier met het betreffende lichaamsdeel juist gepositioneerd onder de röntgenbuis ligt (hetgeen wordt vergemakkelijkt door de in vier richtingen vrij te bewegen röntgentafel). Het apparaat doet de rest. De foto die is gemaakt zit in een cassette. Deze cassette wordt in een digitaal afleesapparaat geplaatst en in ca 60 seconden zal, hee presto! de röntgenfoto verschijnen op het scherm van de computer. De röntgenfoto kan vervolgens bewerkt worden: kan worden bijgesneden, lichter of donkerder gemaakt. Er kunnen nauwkeurige metingen aan verricht worden (bijvoorbeeld de exacte lengte van een bot in niet gebroken toestand, zodat de te plaatsen pen nauwkeurig op maat gemaakt kan worden). Details kunnen worden uitgelicht en vergroot. De röntgenfoto’s kunnen eenvoudig worden gekopieerd, gedeeld, gemaild of op usb-stick worden gezet, en uiteraard eenvoudig bij de patiëntenkaart op de computer worden gezet.

     Onze trots: De Vet Tech HF 200

Een grote verbetering is ook dat het nieuwe röntgenapparaat een stuk krachtiger is dan het oude. Circa 4 keer zo krachtig. Dat maakt het maken van röntgenfoto’s van grote zware (en dikke) honden een stuk eenvoudiger. Al was het alleen maar omdat de sluitertijden beduidend korter kunnen. Er is dan minder hinder van bewegingsonscherpte en dat resulteert in veel scherpere foto’s.

Tot slot zij nog vermeld dat dierenarts de Kruif zeer blij is dat hij niet meer hoeft te slepen met agressieve chemicaliën in de doka. De afhankelijkheid van ontwikkelaar, fixeer, en absolute duisternis in de doka behoren definitief tot het verleden.