Operaties

Als uw dier geopereerd moet worden

Operatiepatiënten kunnen tussen 8.30 en 9.00 uur afgegeven worden. In verband met de narcose mag uw dier minstens 12 uur van tevoren niets eten en alleen maar water drinken. Wij stellen het bijzonder op prijs als u uw hond even uitlaat voordat u hem afgeeft.
De dierenarts spreekt met u af wanneer er contact opgenomen kan worden over hoe de operatie verlopen is en wanneer uw huisdier weer opgehaald kan worden.
Tot de operatie verblijft uw dier in de opnameruimte waar we regelmatig kijken hoe het met hem gaat. Uw dier wordt voor de operatie gewogen want het gewicht bepaalt mede de hoeveelheid narcose die toegediend gaat worden. Na het wegen krijgt uw dier een injectie waardoor hij in een diepe slaap valt.

De operatie

operatie1

Op de operatietafel wordt uw dier geschoren op de plek waar geopereerd gaat worden. Deze plek wordt gedesinfecteerd met savlon en betadine. Betadine zorgt voor de gele kleur die u na de operatie nog aan kunt treffen. Voor korte operaties werken wij met injectienarcose. De diepte van de slaap (narcose) kan worden bijgesteld met een tegenmiddel (antagonist). Als het nodig is kan uw dier met dit tegenmiddel uit zijn diepe slaap gehaald worden.Voor langere operaties werken wij met gasanaesthesie. Daarvoor moet geintubeerd worden. Dat wil zeggen dat er een slang in de luchtpijp gebracht wordt. Uw huisdier is dan al in een diepe slaap en voelt hier niets van.De slang (tube) wordt aangesloten op het gasanaesthesie-apparaat. Met gasanaesthesie is de diepte van de narcose per dier te regelen en is uw huisdier nooit langer onder zeil dan strikt noodzakelijk.

Herstel

poezen

Operatiewonden worden altijd met oplosbaar hechtmateriaal gesloten. Dit kan met onzichtbare hechtingen in de huid en met knoophechtingen. Onzichtbare hechtingen in de huid worden alleen geplaatst bij routine operaties zoals castraties en sterilisaties. Deze hechtingen worden er niet uitgehaald. De meeste operatiewonden zijn na tien dagen voldoende geheeld en de hechtingen doen er vier à vijf weken over om op te lossen.
Knoophechtingen lossen ook vanzelf op maar worden tien dagen na de operatie door de dierenarts verwijderd. Deze hechtingen worden geplaatst bij minder routineuze operaties. Door ze in de praktijk te verwijderen kan uw dier meteen gecontroleerd worden.Het consult voor het verwijderen van de hechtingen en controle is gratis.
Aan het eind van de operatie wordt de wond in zijn geheel met aluminiumspray bedekt.Dit ter bescherming van de wond zodat deze sneller heelt. Uw dier wordt daarna in de opnameruimte gelegd om bij te komen. De warmtelamp gaat aan en regelmatig wordt er gecontroleerd of uw dier goed bijkomt en of hij pijnstillers nodig heeft. Wij zijn er van overtuigd dat naast medicijnen ook aandacht en zorg nodig zijn om de genezing vlot te laten verlopen. Wij zullen er dan ook alles aan doen om het uw dier zo aangenaam mogelijk te maken.